I vårt västerländska samhälle går det att få tag på bokstavligen vad som helst, vare sig det handlar om mat, kläder, bilar eller möbler. Med god ekonomi går det att köpa otroligt mycket av dessa saker, men det går även att göra det själv. DIY är en term som står för Do It Yourself – gör det på egen hand. Genom att ta del av några vanliga DIY tips kan man skapa saker istället för att köpa dem. Även om det är kul att gå att shoppa, så finns det inget som är mer tillfredsställande än att göra något själv och att kunna njuta av ens skapelse. Dessutom så är det ofta lättare än man tror att skapa saker, och man kan spara både tid och pengar.

Vad kan man göra själv?

Förr i tiden var det vanligare att skapa olika saker, och det fanns färre saker att köpa färdigt. Idag är det inte så många som ens tänker tanken att skapa något själv, men faktum är att man kan skapa så otroligt många saker på egen hand. Det finns såklart gränser på vad man kan skapa, eftersom vissa saker kräver speciell kunskap, verktyg eller material. Några vanliga, och ofta enkla saker att göra hemma innefattar:

  • Möbler och allt vad de innefattar; att bygga en egen möbel, måla eller renovera en gammal möbel.
  • Kläder: att sy kläder är relativt enkelt och det gör också att man kan få precis de kläder som man önskar. Det finns även enkla metoder för att färga kläderna.
  • Städmedel: skapa dina egna städmedel genom att använda naturliga produkter som bikarbonat och citronsyra.
  • Skönhetsprodukter: gör egna ansiktsmasker eller hårprodukter istället för att köpa dem i butik.

Det roliga med DIY

Fördelarna med att göra saker själv är många. Som sagt kan det spara både tid och pengar, men det är framförallt väldigt roligt! Att vara med i skapandeprocessen kräver kreativt tänkande och problemlösningsförmåga. Genom processen lär man sig många händiga saker som kan vara till stor nytta i framtiden. Det bästa av allt är att man har kontroll över produkten. Ingredienser, tillvägagångssätt och design bestämmer man helt själv! Genom att använda sig av olika internetforum hittar man många olika DIY tips.