Zaver, ett svenskt fintechbolag som har byggt en P2P-plattform för säkra betalningar drar in över 11 miljoner kronor i finansiering. Riskkapitalbolagen Inventure och Inbox Capital står bakom investeringen. Ett antal väletablerade affärsänglar är också med och finansierar Zavers satsning. Här hittar vi Joen Bonnier från Atomico, Tom Dinkelspiel, Bo Mattsson och Pontus Hagnö. Här finns även Fredrik Östberg som grundade Evolution Gaming och Fabian Hielte, som äger Ernström & C:o och som tidigare investerat i iZettle och Spotify.

Zaver har för avsikt att ”disrupta” marknaden för P2P-betalningar. Deras produkt är en SaaS med tillhörande appar som matchar köpare, säljare och handlare. Samtliga lovas ”säkra betalningar på dina villkor”. Fintechstartupen har för avsikt att göra transaktioner lättare genom att erbjuda en rad flexibla betallösningar som exempelvis direktbetalning och betalningar av varianten köp nu, betala sedan.

Bakom kulisserna gömmer sig ett intelligent system för att upptäcka och förhindra bedrägeri. Det är ett antal algoritmer som jobbar i samklang med digitala certifikat som skapas automatiskt mellan de parter som ingår i affären. ”Zaver-appen är den första kassaapplikationen som är plattformsoberoende och som använder P2P-transaktioner”, säger Amir Marandi, som grundade Zaver tillsammans med Linus Malmén. Bägge har sina rötter på KTH. Med hjälp av Zaver kan en köpare betala till en säljare direkt utan att oroa sig för säkerheten. Användarvänligheten och flexibiliteten är stor enligt grundarna. Butiker kan använda Zaver för att öka konverteringsgraden och minska transaktionskostnaderna. Målet enligt grundarna är att eliminera behovet av en kortläsare i butikerna.

Den typiske Zaver-användaren är en ung student som vill sälja sin telefon via en annons på ett säkert sätt. Eller så kan det vara en person som vill köpa en begagnad bil på avbetalning. Den typiska affärskunden är ett bolag med flera säljkanaler och som säljer produkter eller tjänster både på nätet och i fysisk butik. Enligt Marandi är Zavers huvudkonkurrenter inte bankerna. Det är istället andra startups inom fintech. Kreditkortsbolagen hör till de största nuvarande konkurrenterna.

Zaver tjänar pengar genom att ta ut en transaktionsavgift på varje affär. Enligt bolaget är denna avgift upp till 70 procent lägre jämfört med traditionella betaltjänster. Dessutom tjänar man på räntan om någon väljer att köpa på avbetalning. Det intressanta är att kunden kan beviljas en individuellt satt ränta i samband med köpet. Vilken ränta man får betala beror på kreditvärdigheten.